Naravno, oko balans bicikla danas se puno prica, ali ovo je jedna od tih rjedkih stvari, koje zaslužuju da bi pričali o njima.

Osim jednostavne obuke djece mi čemo da navedemo 5 razloga zbog cega balans bicikl vrede svakog potrošenog centa.

 • Bezbednost

  Balans bicikl je bezbednije i prakticnije nego bicikl-trotočkaš ili bicikl sa dodatnim točkicama. Trotočkaši su sporiji sa njima je neudobno i komplikovano manevrirati, njih je lako slomiti na neravnoj površini ili površini pod uglom. Na balans biciklu djeca su koncentrisana na ravnoteži, a ne na tome kako da okrečaju pedale. I onda oni su više spremni ka nepredvidjenom gubitku ravnoteže i vjerovatnost pada mnogo nižak. Poslje toga, kad oni osvoje balansiranje djeca mogu potpuno da propuste dodatne učbene točkici i da predju odmah na standartno biciklo. Pri tome, padanja i ogrebene koljena u procesu vježbe ostanu samo u glavama i nočnim morama roditelja.

 • Ekonomicnost

  Neki roditelji ne smiju da kupuju balans biciklo, jer misle da je kupovina njega pusti trošak. Ali u stvarnosti je sve naopako. Jedan balans bicikl zamjenjuje neobhodnost u kupovini trotočkaša i bicikla sa dodatnnim točkicima. Za večinu djece Vi možete nabavit samo bicikla sa malim točkicima za vježbanje, ali u stvarnosti Vi možete naučiti dijete vozni na takvom biciklu i bez tih dodatnih točkica. Na kraju roditelji troše na kupovinu 12" biciklo i 16" ili 20" biciklo, u poredjenje sa jednim balans biciklom. Ali cijena balans bicikla nije toliko visoka, ako je uporediti sa trotockašem i 12" biciklom, i ukupne zatrate na balans bicikl biče opravdane potpuno.

 • Još jedan razlog za dijete da izadje na igralište da se igra.

  Umjesto toga da se stalno molite dijete da izadje malo na vazduh da se igra - oni če sami da vaš mole da ih uzmite u šetnju. Djeca vole nezavisnost i osjecaj ispunjenog duga, koja dobijaju od voznje balans biciklom. Kad gledaju nepoznate ljude pri šetnji, koje se zaustavljaju da pogledaju u da se začude, ili druga djeca u parkiću, koja je sa ljubomorom bacaju pogled na brzo projurenog na balans biciklu, djeca brzo razumjeju i shvataju svi ti detalji i uživaju u njima. Onda drugi samo maštaju biti dio ovog jarkog i veselog dogadjaja. Balans bicikli su jednostavni. Nema baterija, nema sitnih detalja, jednostavna konstrukcija - jedno veliko zadovoljstvo.

 • Vrijeme, provedeno zajedno sa porodicom, značajno če da se uljepša i da se ispuni novim i znacajnim smislom.

  U savremjeno doba, kuči pored televizora, ili buljeći u kompjuter sa pomfritom, balans bicikl sam aktivizira citavu porodicu i tjera naš da svi zajedno izadjemo napolje, počnemo da radimo i da upoznajemo svijet u zadovoljstvu. Da krenete u šetnju sa trogodišnim dijetetom u kolici ili na biciklu od 3 tocka nije sasvim zabavno. Kolice su teške i mogu da se zakaće kad osjete neravnosti reljefa, trotočkaši su jako spori, roditjelj se jednostavno vuće pored nih. Balans bjke dozvoljava mališanama lako i samostalno premještati se trotoarima sa umjerenim brzinama. Ustvari šetnja sa balans biciklom za Vašu porodicu značajno se poboljšava, kao vremjenski, tako i kolicinski. Osim toga balans bicikli su lako prenošlivi. Odsutnost pedala dozvoljava brzo nih ubacit u gepek ili čak u korpu kod nekih kolica (mada sumnjamo da ce vama oni više bit od koristi). I u vrtić, park ili izlazak sa društvom - balans biciklo lako možete da uzmete sa sobom.

 • Ranije osvajanje obicnog bicikla sa dva tocka.

  Djeca, koja voze balans biciklo, kao pravilo, prelaze na pedalna bicikla samostalno i bez posebnog truda još u ranijem djetinstvu. Njima više nisu potrebni dodatni točkici. I to nije rjetkost za balans bicikliste da bi počeli da voze obične bicikle u doba 4 godine. Njima samo treba dat obicni bicikl i neka ga voze. Vi nemate potrebe više da radite sa njima, pridržavat za sić, slušati histeriju i brisati okeane suza zbog pada. Samo dajte mališanu biciklo i ushičeno pratite kako če on mahnuti vam rukicom i odvozati se samostalno u daljinu.