Mi često dobijamo pitanja od potencialnih kupaca vezani sa izborom balans bicikla. I naš odgovor je jednostavan - uzinajte onaj koji vam se svidja!

Jer izbor može da postane velikim problemom. Jednostavno izadjite na ulicu i pratite mališane sa balans biciklima, u veće uključite svoj kompjuter i preko Google ili u pretraživacu napišite: "balans biciklo". I vi ćete vidjeti kako balans bicikla postaju popularnije svakog dana, možete da se upoznajete sa proizvodjačima, dimenzijama, dizejnom i materialima od kojih su napravnjena balans bicikla. Kao i druge Vi se pitate: koji balans biciklo bolji? Mi čemo da vam objasnimo od kojeg materiala može biti napravljen balans biciklo.

Drvo

Skoro uvijek drveni balans bicikle napravljene od sarova baltijskoj breze, zaljepljene zajedno. Ova metoda pokazala sebe mnogo bolja, nego jedan cijeli komad drveta, koji će biti veoma osjetliv za deformaciju i pukotine. Breza se koristi zbog svoje male težine i cvrstine. Vrste drvenih balans bicikla su Kokua, Smart Gear, ZUM, Wisgbone Designs Bikes i dr. Drvena balans bicikla imaju težinu od 4,1 do 5,4 kg. Neke misle da drvene balans bicikla lako se deformišu. Ali to nije tako. Napravljene od 10-12 šarova baltijskoj breze i lakoga hermetika oni štite balans biciklo od uticaja vode. Mada ipak takvi balans bajkovi nije poželjno ostavljati na kiši ili koristiti kad je kišovito.LIKEaBIKE mountain chocolat drvo

Metal

Metalni balans bicikli, kao pravilo su napravljeni od čelika ili aluminijuma. Proizvedeni su od čeličnih ili aluminijevskih cijevi, zavarenih medjusobno. Možete da provjerite kvalitet proizvida kad istražite šavovi na biciklu. U zavisnosti od debline čelika oni su odprilike istoj težine, od 3 do 5 kg. Metalne bicikla ne treba dugo da ostavljate na kišu zbog koroziji. Volan i sjedišta su ocvršteni za ram kao i kod običnog bicikla.

Balans bicikl Kokua jumper od aluminijuma

Plastik ili kompozitorni material

Kompozitorne balans bicikla proizvodi se metodom formiranja od sintetske smole i ponekad od specijalnog mrežastog materijala zbog cvrstine. Metoda proizvodnje takvih bicikla ne treba da mješamo sa proizvodnjom izlivenih plastičnih igračaka, jer se koristi potpuno različiti material, jačini dugotrajni. A i sam proces proizvidnje totalno se razlikuje. Bicikle, koje su napravljene od takvog materiala su više otporni na deformaciju, pukotine, koroziju i biće lakše od drvenih i metalnih, ali nije baš puno.

balans bicikl firstbike pink 600

Balans biciklo od firme FirstBike - to je jedini izliven biciklo iz kompozitornih materijala na tržištu u ovom trenutku.

Zakljucak

Mislimo da sve tri tipa materiala koje smo nabrojali - oni cine proizvod, koji stvarno će da donese korist i da nauče Vaše djete vožnje biciklom, dobije povjerenje, nauče koordinaciji i usrece mališana.

Važno pri izboru i kupovini balans bicilka obratiti pažnju na udobnost i pravilan izbor velicini. Izmjerite unutrašnju dužinu noge djeteta i uporedite sa gužinom sjedišta kod izabranog modela.