Balans biciklo - to je biciklo sa dva točka bez pedala, hibrid običnog bicikla i trotineta. Ono ima sjedište, ali mora da se voza gurajući se nogama od zemlje, a ne okrečajuci pedale.

Balans biciklo je poznat u Americi, Japanu i u Europi. U zadnje vrjeme raste njegova popularnost i u Crnogori. Ovo je dječije prevozno sredstvo odlicno odgovara za mališane od 1 do 6 godina, pomaže njim brzo da osvoe vožnju biciklom i u budučnosti lakše da predju na obični dvotočkaš sa pedalama i transmisijom.

ranbajk.me proucavanje ravnotezePoznato je da regularne fizicke vježbe su neobhodne za djecu bilo kojeg uzrasta. Učenje vožnje balans biciklom prolaze u obliku igre, to je vrlo zabavno, interesantno i veselo za malo djete. Balans bicikl uči držati ravnotežu, trenira vestibularni aparat, razvija pokrete i koordinaciju, osim toga u takvo doba, kad se mozak djeteta aktivno razvija, nova informacija se upija momentalno.

Odnos prema fizickoj kulturi formira se u ranije doba zahvaljujući roditeljima, samo od nih zavisi, uspije li da se probudi interesovanje djeteta prema sportu i zdravom životu za citav život. Ako uspije, onda to postaje njegovoj samostalnom zeljom i svesnom potrebom.

Ali nepravilno rešavanje ovog pitanja može da odbije kod djeteta želju za fizickim vježbama. Ponekad roditeli kupuju bicikl djetetu vrlo rano, ne razmišljajući da do 4-5 godina djeca je teško se koncentriše na dvije stvari istovremjeno: okračati pedale i držat ravnotežu. I to je sasvim normalno, jer su djeca obicno u početku uče da puze i tek poslje prohodaju. Vožnja balans biciklom ojačava mišice, povecćava otpornost i snagu, formira držanje i pravilan razvoj zglobova.

Za to balans bicilk mnogo efikasnije nego bicikl sa tri tocka ili dvotockaš sa dodatnim točkicima kod zadnjeg točka. On je brži, a i njegova prednost je u tome sta je za malo djete nije prirodno da okreča pedale - to je dodatni teret za koljena, koja nisu još ojačala. Vožnjom balans bicikla toga nema, ali efekat vožnje biciklom ostaje.

ranbajk.me proucavanje ravnoteze

Druge prednosti balans bicikla - mala težina i bezbednost. Nezavisno od modela balans bicikli imaju jednostavnu konstrukciju i njegova težina je manja od klasičnog djećeg bicikla. Dijete samo može da ga prenese sa jednog mjesta na drugo, da ga spuste za nekoliko stepenica ili podići na borduru. I ako mališan se umorio od vožnje, mama bez ikakvog napora može da nosi ovo čudo tehnike u rukama. Za razliku od bicikla sa tri točka on je spljošten i lako može da stane u gepek automobila ili liftu, ne predstavlja smetnju za premještanje drugima sredstvama prevoza, jer zauzima malo mjesta.

Vožnjom balans biciklom može da se razvija velika brzina, ali dijete nikad ne pada sa njega, jer kad počinje da gubi ravnotežu ili ako se promjeni reljef, on instinktivno se upira nogama u zemlju, koči i održava balans. Potpuno samostalno upravljanje svojim sredstvom prevoza čini dijete uvjerenim u sebe i nezavisnim u svojim očima.

Zahvaljujući balans biciklu djete nikad neče da odbija šetnju u parku ili šumi. Fizicka aktivnost na svježem vazduhu utječe pozitivno na dječji organizam, ojačava zdravlje, povečava imunitet.

Raniji razvoj pokreta i motornih funkcija se javlja temeljom za naredno uspješno obučavanje pisanju, crtanju, radu sa tehnikom. Vladanje svojim tjelom, odlična koordinacija i razvijen osječaj balansa - to je obavezno za harmonicni razvoj vašeg mališana.