Pokretnost djeteta je kvalitet koji mu pripada od prirode. Razvija aktivnost i spretnost mališana, mi već od malih nogu formiramo temelj njegovog fizičkog zdravlja, a znači i životnog uspjeha.

Prave sportske naprave u ranje doba koristiti još je rano: bicikla, trotineti i skejtovi zahtjevaju prakse i spretnosti pokreta. U pomoć nama dolazi evropski novitet - Ranbajk (balans bicikl).

On ima svoje osobine, koje prije kupovine traba da proanaliziramo.

Sadržaj

1. Šta je to balans bicikl i njegove karakteristike.

2. Potreban li balans biciklo vašem djetetu?

3. Vrste balans bicikla: koji izabrat?

4. balans biciklo za djecu: od kojeg uzrasta može da se koristi?

5. Kako izabrat najbolji balans biciklo za svojeg deteta?

6. Djeci balans bicikl: nstrukcija za korišcenje.

6.1 Mjere zaštite pri korišcenju balans bicikla za djecu.

7. Razlicite bredni balans bicikla za djecu.

8. balans biciklo za djecu: komentari.

Šta je to Balans bicikl i njegove osobine

Konstrukcijom balans bicikl podsjeća na bicikl bez pedala: da bi se premještao na njemu treba neizmjenično da se gura lijevom i desnom nogom od zemlje. Osnova konstrukcije je ram od drveta, metala ili plastika. Za ram su zakačeni točkovi, ponekad ima ručne kočnice. Upravlja se volanom. Za razliku od trotineta, balans bicikla imaju sjedište, kao kod bicikla sa pedalama. Vrlo često komplektacija se dopunjuje pločicom za noge (može da se skida).

njegove osobine 650Osnovne karakteristike balans bicikla:
 • količina točkova je od 2 do 4;
 • dozviljen teret je od 25 do 75 kg;
 • regulišanje - kod različitih modela volan je postavljen na visini od 28 do 60 cm.;
 • sjedište se reguliše u razmaku 29-47 cm.

Brzinu bezpedalnog bicikla djete bira samo u zavisnosti od svoje mogučnosti i želje, ali ona potpuno odgovara za aktivnu šetnju u parku. Postoje specialne sekcije za male trkače, koji su već su osvoili vožnju i odlicno drže ravnotežu.

Da li je potreban trcko vašem djetetu?

Primitivno na izgled sredstvo prevoza služi ne samo za igru, no i pomaže da trenira mišice nogu, razvija koordinaciju, ojačava vestibularni aparat, uči da se ne boje brzine. Često roditelji misle, da je najlakše da nauče djete vožnje na običnom biciklu uz pomoć dodatnih točkova. Ali je trčko isto tako je trenažer za obuku, ali za najmladje "učenike". Birajući, obratite pažnju na prednosti balans bicikla:

 • mala težina - djete može ga prenositi bez pomoci roditelja;
 • pojačana cvrcina - noge stalno osječaju upor i daju mogučnost usredsrediti se na održavanju ravnoteže, ne treba da se okrećaju pedale i nema osjećaja pada.
 • vaspitava samostalnost - djete postepeno samo uče da vozi, osvajajući teritoriju stana ili dvirišta.
 • efikasnost - sa balans biciklom može brzo da se nauči da se održava balans, nego uz pomoć podržke. Skidajući pedale sa običnog bicikla vi ne dodajete mu kvaliteta trenažera za obuku zbog visokog sjedišta i teškog rama. A trotočkaš sa štapom za držanje je obična zamjena kolici, udoban za roditelje, ali ne za samostalnu vožnju. Za to najboljom alternativom za dobijanje prakse biciklickoj vožni je baš "trcko" (balans bicikl).

Vrste balans bicikla: koji izabrati?

Pored velikog izbora bezpedalnih djecih bicikala ističe se nekoliko grupa, sličnih po izgledu i funkcionalnoj namjeni.

Kotrljalka

Ona je jako stabilna i namjenjena ne za balansiranje, a za to da bi upoznali mališana sa prvim prevoznim prevoznim sredstvom i zabavit ga. Točkica u kotrljalke može bit 3 ili 4.

Biciklobalansir

Kod njega obavezno 2 točka male širine. Ova raznovrsnost sprema mališana da osvaja biciklo sa dva točka. Osobina se javla regulišanje po visini.

Transformer

Mogučnosti transformacije mogu biti različite. Proizvode se balans bicikle sa variatevnom količinom točkova. Naprimjer, otpozadi stavi se par dodatnih rolera, koji su se skidaju pri neobhodnosti. U drugim slucajevima broj točkova ne mjenja se, ali mjenja se ram, zahvaljujući cemu balans biciklo se pretvara u trotinet.

Izašli su balans bicikli sa skidajućim se pedalnim blokom - oni su odgovaraju za djecu od 2,5 godina. Pedale se stavljaju kad djete nauči da drži stabilno balans. balans biciklo za snjeg komplektuju kao točkicima, tako i širokima skijama za klizanja po snjegu.

Važno pamtiti! Korist od kupovine transformera može se uništiti njegovim nizkim kvalitetom ili neudobstvom djeteta. Rekomendacija roditelja: bolje da se kupi odgovarajuci za veličinom klasični balans bicikl, a zatim već odlučit šta potrebnije: trotinet ili bicikl.

firstbike malisan 450Balans biciklo za djecu: od kojeg uzrasta može da se koristi?

Na ovo pitanje možemo da odgovorimo istim pitanjem: o kojem modelu pitate? Po rekomendacijama doktora, za bilo koje prevozno sredstvo može da se stavi djete tek ako ono je osvoilo samostalno hodanje. Ali ovo je sasvim neobavezno. Ako je vaš mališan uvjereno drži ledja i sjedi bez oslonca onda za njega može da se nadje "trcko". Niže su navedeni osobine modela za različit uzrast:

Od 1 godine - imaju mali gabariti i težinu, nizko sjedište (od 28 cm), 4 točkica, dobar i transforner i sa 3 točka;

Od 1,5 godine - balans bicikl sa 2 točka sa proširenim gumama;

Od 2-2,5 godina - za ovaj uzrast odgovara bilo koj balans bicikl, odgovarajuci visini djeteta; modele su sa amortizerima, ručnom kočnicom, kvakicom za noge, podupiračem.

Kako da se izabere najboli balans biciklo za svoje djete?

Nastavljamo detaljno proučavanje osobina "trčka", akcentirajuci izbor odgovarajuceg modela. "Pravilan" balans biciklo mora da bude udoban, cvrst, bezbedan. Izlazeći iz ovog formulišu se glavne kriterijumi i njegove ocjene.

Velicina

Treba uporedit veličinu koraka sa visinom sjedišta (označeno u instrukcije) Stavite djete na pod i mjerite razmak od slabina do površine upora. Ako je ova veličina veća od onoj u instrukciji na 1-2 cm, mališan može da savije nogu u kolenu i otgurnuti se od poda.

Material

Moramo da biramo izmedju drvetom, metalom i plastikom. Modele od lakog drveta odlikuje ekoložkos, mada i nije absolutna: sić kod nih isto je sintetski. Munusom drvene konstrukcije jeste odsutnost regulišanja sjedišta i volana.

Ove mane nemaju metalne proizvode, koje isto su lagane. Tvrdi kompozitni plastik ima jaku cvrstinu, otpornost na koroziju i temperaturu - takav "trčko" može da se ostavlja zimi u garaži, a zaboravljeni napolje on neće da zairdjavi.

Točkovi

Tvrdi točkovi su bez pumpanja više otporni, ne zahtjevaju posebnog održavanja, udobni za vožnju na makadamu. Rok trajanja je dosta visok, ali ima i minuse - cvrsta vožnja.

Pneumatski točkovi imaju odličnu amortizaciju, omekšavaju hod balans bicikla. Pritisak od pumpe koriguju za put: za vožnju na asfaltu napumpavaju jace, za vožnju putem bez pokrića malo popuštaju pritisak. Mane točkova sa napumpavanjem je nephodnost njihovoj zamjeni u slučaju bušenja.

Kočnice

Za najmladje "bicikliste" kočnice ni su potrebne: mališani jednostavno ne umiju njih da koriste. Osim toga oni ne voze sa jakom brzinom. Ali poslje toga kad djeca dobijaju praksu balansiranja i mogu da se odkotrljaju sa brdašca, oni moraju da nauće da se zaustavljaju balans bajk na nogama, a kočnicom. To će nima pomoći poslje pravilno da upravljaju biciklom.

Ako vi želite da bi "Ranbajk" potrajao duže, obraćajte pažnju na transformišane modele, i u isto vrjeme gledajte proizvodjaća. Odlicno se prića o proizvodima kompanije Kokua, FirstBike,Chillafish, Yedoo.

Dječiji balans bicikl: instrukcija za korišcenje

Ako je kupljen bicikl bez pedala, treba postepeno navikavat mališana ka njemu, pokazivat osnovne pokrete. Čak najmladja djeca brzo osvajaju tehniku vožnje, koja je i jeste najjednostavnija: sjedi, drži se za volan i trči.

Evo nekoliko pravila, koje treba uzeti za naoružanje za bezbednu vožnju.

Regulišite visinu volana i sjedišta.

Prvo vrjemje pridržavajte dijete pod ledja, zatim postepeno oslobadjajte ga. Objasni te "vozaču" pravila bezbednog manevrisanja i priticanja pešaka. Poslje dobijanja sigurnosti u vožni na ravnoj površini pokažite kako se kotrlja sa brdašca i pravilno kočiti.

Mjere opreznosti pri korišcenju balans bicikla za djecu

Kao i bilo koje sredstvo prevoza "trcko" treba uvjek da pregledate, provjerite spoj i detalje, napumpate pnjeumotočkove. Evo su jednostavna pravila:

 • Ne smije da se vozi po mokrom asfaltu, snjegu - na klizavoj površini je se gubi upravljanje.
 • Ne dozvoljavajte djetetu da se kotrlja sa buno visokog brda.
 • Dijete mora da drži volan sa obe ruke.
 • Na vrijeme regulišite volan i sjedište po mjeri rasta djeteta.

Ponekad roditeli se pitaju: da li je potrebna kaciga za vožnju balans biciklom?

Gledajte po situaciji. Za vrjemje mirne šetnje sa mamom u parkicu, vožnje u stanu dijete može da ostane bez sredstava zaštite. Ako je maljšan malo pretjeruje, vozi sa rezkim okretama volana i kočenjem, ide u sportsku sekciju, onda treba da se nabavi ne samo kaciga, nego i zaštita za laktovi i koljena.

Vazno da pamtite! Za vožnju djeteta oblačite udobnu odjeću za odgovarajuće doba, da se ne znoji pri aktivnim pokretima. Obuča ne mora da stiska noge, visoke cizmice otežavaju trčanje.

Razljičite brende balans bicikla za djecu

Balans bicikl Kokua jumper

Kokua Juamper

Za djecu od 2 godine sa visinom od 95 cm. Cvrsti aluminijski balans biciklo sa pneumotočkicima od jakoe gume i amortizerima. Težina je 3,4 kg. Sedište montira se na visinu 34-47 cm. Volan je sa gumicama, ima ograničivac okretanja, koji može da se skida.

firstbike cross 650

FirstBike

Model je napravljen od cvrstog eko-plastika, težina je 3,5 kg. Sić je polumekan sa protivklizanim pokricen. Volan ima ograničen ugao okretanja i ručnu kočnicu. Točkovi su sa naduvanim vazdohom različitih osobina za vožnju u gradu sa asfaltovim pokricem i za kameniti makadam. Za auditoriju od 2 do 6 godina.

chillafish bunzi 650

Chillafish Bunzi

Balans biciklo za najmladje, može da se koristi od momenata kad mališan je naučio da sjedi.

yedoo fifty 650Yedoo Fifty

Trcko sa cvrstim metalnim ramom izdržava opterečenje do 75 kg. Namjenjen je za djecicu 2-6 g. (visina nogu 35 cm.) Sjedište montira se na nivou 35-45 cm, a volan na visini 54-64 cm. Sirina naduvenih tockova 12 inča, otpozadi se nalazi kočnica sa ručnim regulišanjem.

Na kraju ćemo podvuci to, što večina dijece prima ovaj novitet sa ushičenjem, a roditeljama on dozvoljava zauzeti mališana korisnim stvarima, uci ga fizickoj kulturi, razvija vestibularni aparat. Izabravsi regulišani model, vi za 2-3 godine pripremite djete za vožnju "odraslim" prevoznim sredstvom, izbegnučete u budučem ozbilne traume.